Nuša Ilovar

Nušin knjižni prvenec

V občinski matični knjižnici v Žalcu se je zvrstilo že veliko prijetnih literarnih večerov, prav gotovo pa je hil zadnji nekaj posebnega. Svoj knjižni prvenec - roman Strah pied samoto je predstavila Nuša Ilovar iz Žalca in tako dokazala, da je večina omejitev le v naših glavah. Čprav je zaradi cerebralne paralize invalidka, ki tudi težko piše in govori, je sama sebi izpolnila največjo ŽeIjo napisala je roman in ga izdala tik pred svojim tridesetim rojstnim dnevom.  
  Nuša Ilovar bo praznovala rojstni dan decembra. Bolezen jo je prikrajšala za vebko lepega v življenju in tudi njeni družini naložila hudo breme. Ko je bila stara tri leta, je morala Nuša v bolnišnico za invalidno predšolsko mladino v Staro Goro pri Novi Gorici, osnovno šolo pa je obiskovala v zavodu za invalidno mladino v Vipavi. Ločitve od doma so bile vsakokrat boleče, a to, da se je Nuša naučila brati in pisati, je zanjo bogastvo, ki ga zna ceniti. Dve veliki želji je imela - da bi se za vedno vrnila domov in da bi napisala knjigo.
     
Obe sta se ji končno uresničili Kot je namesto Nuše povedala mama Anica, je prva krajša besedila in pesmi začela pisati pred približno desetimi leti. Čeprav tipka le z enim prstom, se je pozneje lotila pisanja romana. Sprva ji je šlo bolj počasi, v zadnjem letu pa je napisala kar polovico romana. Kljub temu da ne piše o sebi, je roman precej avtobiografski, predvsem pa je to mogoče trditi za opisane občutke glavne junakinje, ki se izrazajo že v naslovu - Strah pred samoto,. Samoto invalidni ljudje večinoma dobro poznajo, saj jih družba potiska na obrobje, čeprav so mnogi izmed njih prav radi v družbi zdravih 1judi. Kot je Nuša čeprav ne more klepetati kot druga dekleta, pa jih zelo rada posluša.
Strah pred drugačnim pa je tisto, kar je očitno vplivalo na založnike, da se nihče ni odločil za izdajo Nušinega romana. Napisala ga je pač invalidka, ki je končala le osnovno šolo s prilagojenim programom. Sprva sta se ustrašili tudi Nuša in mama Anica, a sta znali premagafi strah. Roman je tako s pomočjo sponzorjev izšel v samozaložbi, v nakladi tisoč izvodov, natisnila pa ga je tiskarna Golc. Kupiti ga je mogoče v Žalski knjižnici. Nusa pa ima že načrte za nov roman in tudi nove želje. Delo bi ji precej olajšal računalnik, zato upa, da ga bo s pomočjo sponzorjev kmalu dobila.

K. R., foto: T. T - Utrip 1999
 
Nazaj